maandag 8 februari 2010

Sint Jacobus, maar dan dicht bij huis: in Roermond


Roermond, amper dertig kilometer hier vandaan, heeft iets met Sint Jacob. Zo is er de pittoreske Voorstad Sint Jacob of de Faubourg Saint-Jacques, genoemd naar Sint Jacobus genoemd. En er is ook een Jacobuskapel, onderdeel van de kathedraal. Er is daar onder andere een relikwiehouder te vinden, in de vorm van een onderarm met hand, waarin botresten van de arm van Sint Jacobus.
De Voorstad ligt over de Stenenbrug, in het centrum van de stad. Deze Stenenbrug was vroeger voor de stad erg belangrijk. Want hierover ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het deel dat tot Roermond behoorde bleef toen beperkt tot het plein en de Vismarkt, de rest behoorde aan St. Odiliƫnberg. De Voorstad werd destijds vooral bevolkt door vissers en arme mensen. Maar het was een bedrijvig stadsdeel. Zo waren er herbergen, waar vermoeide reizigers wanneer de stadspoorten al lang dicht waren konden rusten. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken heen. Na 1854 werd het een tijd lang stil in deze buurt. Een nieuwe weg (de Maastrichterweg) had de doorgangsfunctie overgenomen. En vanaf 1865 kwam daar ook nog de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond bij.De Voorstad Sint Jacob is tegenwoordig nog steeds een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostela. Sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond zelfs bewegwijzerd.

Daarnaast bestaat er in Roermond de Broederschap van de Heilige Jacobus de Meerdere, verbonden aan de Sint Christoffelkathedraal in de stad. De Broederschap organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten voor de pelgrims. De stad wordt jaarlijks door vele honderden pelgrims op weg naar Santiago de Compostela bezocht. Voor een overnachting kan zelfs gebruik gemaakt worden van de refugio die onder de sacristie van de kathedraal is gevestigd.Een van de belangrijkste doelstellingen van de Broederschap is het in ere houden van de Jacobskapel die onderdeel uitmaakt van de kathedraal. Inmiddels is in het kader van de grote restauratie van de kathedraal ook deze Jacobskapel drastisch onder handen genomen. Om de nieuwe uitstraling van de kapel extra kracht bij te zetten, werd door de Broederschap een viertal glas-in-lood ramen geschonken die het verhaal van Sint Jacobus op eigentijdse en kunstzinnige wijze vertellen. Zie ook: http://www.broederschapheiligejacobus.nl/
Op naar Roermond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten