zondag 4 april 2010

De weg is het doel: Camino de Santiago – Ruta 40 – Route 66


Legendarische routes, dat zijn het. Alle drie. Weliswaar is de Camino de oudste, en van oorsprong met de grootste religieuze beladenheid, maar wie eenmaal op weg is zal ongetwijfeld dezelfde ervaringen hebben. De afstand en de onmetelijke ruimte zowel voor als boven je reduceren de factor Tijd tot een relatief begrip.
Langs Oude Wegen naar Santiago de Compostela fietsen of lopen betekent niet alleen weken of maanden onderweg zijn over een afstand van meer dan 2400 kilometer, afhankelijk van je startplaats. Alleen of in beperkt gezelschap. Maar uiteindelijk sta je er alleen voor om de vermoeidheid, de wisselende weersomstandigheden en de moeilijkheden van het landschap te overwinnen. De weg is het doel. En dat zul je weten ook.

Wat de andere legendarische routes met de Camino gemeen hebben, is dat de Weg niet alleen een traject van meerdere duizenden kilometers overbrugt, maar ook van de koelte naar de warmte leidt. Een vorm van Thuiskomen. Een warme ontvangst. Van Maastricht naar Santiago de Compostela mag dan misschien niet helemaal aan dat beeld voldoen, bij de Ruta 40 en de Route 66 ligt dat duidelijk anders. Immers, zowel in Maastricht als Compostela regent het jaarlijks overvloedig. Maar geleidelijk wordt de weg vanaf het Franse Vézelay tot Noord Spanje alleen maar warmer en droger.

De Rute Cuarenta (Ruta 40) loopt over een afstand van ruim 5000 kilometer van Zuid naar Noord Argentinë, van Cabo Virgenes, vlak boven het koude en desolate Tierra del Fuego (Vuurland) naar La Quica aan de Boliviaanse grens. De slagader van Argentinië, sinds 1935 aangeduid als Ruta 40. Daarbij surrealistische steenwoestijnen, grote gletsjermeren en oneindige steppes voerend. Niet direct een weg om te fietsen. Maar met een 4wheeldrive moet het te doen zijn. Met of zonder de bescherming van Sint Jacob.

De Amerikaanse Route 66 (US66) is weer van een andere orde, maar voert eveneens van koud naar warm. Van het relatief kille Chicago naar het subtropische Santa Monica (Los Angeles). Bijna 400 kilometer. Door zes Amerikaanse staten: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Arizona en Calkifornië. De Route 66 is bedoeld voor de auto, een grote Amerikaanse bak met vleugels. Een weg voor John Steinbeck. Of Jack Kerouac. Je credencial is On the Road. Maar laat diens rusteloosheid van je afglijden.

1 opmerking:

  1. Gerard,heb jij soms zo'n fiets met motortje eraan dat je iedere dag zo ver komt???

    Nee, alle gekheid op een stokje, ik heb grote bewondering voor wat jullie iedere dag presteren, zonder al te veel rustdagen! En zeker onder deze barre weersomstandigheden. Het is geen sinecure om dan te fietsen!!

    Heel veel succes op jullie verdere route!

    p.s.: als je in Châlons was gestopt, had je voor niets in de school kunnen overnachten!

    BeantwoordenVerwijderen