maandag 17 mei 2010

BURGOS: een feest in de lentezon!


DAG 23: maandag 17 mei 2010

Rustdag: Burgos

Je weet niet wat je meemaakt als je om kwart over acht naar buiten kijkt. Een strakblauwe lucht. Zon. Burgos (180.000 inwoners) ligt aan je voeten.


Ontbijten in een van de vele bars aan de Calle Vitoria wordt er ontbeten: koffie en bocadillos. De brede boulevard komt rechtstreeks uit in het centrum. En na een kwartier loop je over de zonovergoten Paseo Espolón met zijn schitterende, nog bijna kale platanen. In de zomer hangen de bladeren als een paraplu boven je om je tegen de hitte te beschermen. Maar nu is het allemaal nog knoestig, en komt er pas hier en daar voorzichtig wat groen uit de takken gekropen.


Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was Burgos een tijdlang de hoofdstad van Spanje, althans volgens de aanhangers van Franco. Maar ook in het verdere verleden was de stad zeer invloedrijk.

De kathedraal (de bouw begon al in 1221) is een van de meest imposante van Europa. Een bolwerk dat nu schitterend wit staat te vlammen in de zon. Hoog oplopende trappartijen, fijn uitgewerkte torens, strenge muren: hier is het Rijke Roomse Leven meer dan zichtbaar. Toeristen, schoolklassen, pelgrims: het is er druk, als we er om een uur of tien arriveren. Credencial houders mogen voor de halve prijs (2,50) naar binnen. Ongelooflijke ruimtes die je je eigen nietigheid nog eens duidelijk inprenten.


In de kathedraal ligt ook de misschien wel de beroemdste veldheer van Spanje begraven: El Cid. Het is lastig om een totale opsomming te geven van alles wat je hier overweldigd. Maar waar de kathedraal uiteindelijk voor gebouwd werd, de eredienst, dat deel is nu teruggedrongen tot een verwaarloosbaar gedeelte: daar waar de religie nog in de praktijk gebracht wordt. Er is op het ogenblik dat we er rondlopen een mis aan de gang. Meer prelaten bij het altaar dan oude gelovigen in de kerkbanken, zie ik vanachter het glas.

Het wordt tijd om wat te drinken. En om te eten. Eerst de drank op het wat vreemd geconstrueerde Plaza Mayor. Daarna een menu del dia in een van de zijstraten daarvan. Ondanks de nog redelijk frisse wind is het daarna een feest om weer in de zon door de stad te lopen.

2 opmerkingen:

  1. ZO stoere BINKEN met hoofdletters!
    Jullie genieten volop, begrijp ik, van het fietsen, van de tocht, kamergenoten, de spaanse keuken en de spaanse spiritualiën! Jullie hebben de zon eindelijk op je pad! Ik wens voor jullie dat-ie blijft schijnen, dan weten jullie ook hoe dat is!Het zal zeker bijdragen aan het genieten van het landschap en ook aan het stijgen van de inname van bier, want wat dat betreft is er geen afzien als pelgrims als ik het zo lees....
    Gazovoort..liefs en buon camino!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Gerard en Peter,
    Volgens mijn informatie werkt het weer nu behoorlijk mee. Als ik het goed inschat hebben jullie vandaag over de meseta gereden en zitten jullie in Leon of in elk geval daar ergens in de buurt. Blijf onderweg vooral eten en drinken. Na Astorga wacht Cruz de Ferro. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie daar bovenop zullen geraken. Kijk voor deze rit nog even je remmen na. De afdaling van de Irago pas is een geweldige ervaring, maar je moet wel beschikken over goed werkende remmen.
    De komende dagen kom je steeds dichter bij Santiago. Vergeet niet om vanaf Ponferrada twee stempels per dag te scoren. Op O Cebreiro hebben ze in het kerkje een hele mooie, maar ook een hele grote. Ik wens jullie een hele mooie en vooral inspirerende finale van jullie reis. Buen camino

    BeantwoordenVerwijderen