dinsdag 25 mei 2010

Voorlatste rir: van Sarria naar Melide

DAG 30: zondag 23 mei 2010

Route: Sarria – Portomarín – Palas de Rei – Melide
Aantal km.: 68,15
Weer: Zonnig en warm; 32 graden, weinig wind
De voorlaatste dag fietsen, zoals het er naar uit ziet. Santiago doemt
op aan de horizon. Maar die horizon wordt ook vandaag weer telkens
weer gemaskeerd door weer nieuwe lange hellingen die bedwongen
moeten worden. Maar met een lange adem en wezenloos in hetzelfde ritme doortrappen weet je dat er steeds weer een einde komt aan de inspanning. Tot de volgende beklimming.

Ook vandaag zal het weer bloedheet worden. En dat is vooral ’s middags een handicap die minstens zo zwaar weegt als langdurige regen of forse tegenwind. Kortom: zelden tref je de ideale omstandigheden.
Ondertussen rijden de taxi’s en taxibusjes af en aan om de frauderende camino-lopers weer bagageloos op een volgende plek te dumpen. De paus uit Rome zelf zou er op toe moeten zien dat deze zwarte caminolopers nooit de compostela in ontvangst mochten nemen. Ik pleit daarom voor een Camino-Gestapo die langs de route razia’s uitvoert en de lopende en fietsende oplichters de cel in gooit. Langs de route zijn diverse, al uit de Middeleeuwen daterende cellen beschikbaar. Ze staan ongebruikt als moeder overste klaar voor ontvangst.

Het landschap is minder interessant dan de dagen hiervoor, maar de dorpen ogen welvarender dan die welke we eerder deze week passeerden. De echte hoge bergen zijn niet meer zichtbaar. En hier en daar beginnen de bomen, nauwelijks groen, al bladeren te laten vallen. Een wel erg vroege herfst.

Portomarin, Palas de Rei, de plaatsen rijgen zich aaneen als kralen aan een rozenkrans. Eenmaal in Melide hebben we er eigenlijk geen zin meer in. Te warm. We drinken een cola op een van de vele terrassen in het langgerekte stadje. En besluiten een hotel te zoeken. Veel keuze is er niet. En we moeten daarom weer terug naar het begin van de plaats. Daar heeft Hotel Carlos 96 nog kamers. En die zien er goed uit. De fietsen kunnen in de feestzaal achter.
We zullen er ’s avonds ook eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten